Kokosová roláda s čokoládovým krémem

Tuhle skvělou roládu Vám doporučuji péct i plnit den předtím, než ji chcete někomu nabídnout. Musí opravdu dokonale ztuhnout a proležet se, chutě se krásně spojí. Pro ty z Vás, kteří mají rádi kokos, čokoládu a jednoduché a rychlé recepty, je tahle kokosová roláda jako stvořená.

Ingredience na těsto:
5 větších vajec (bílky a žloutky zvlášť)
5 zarovnaných lžic krupicového cukru
15g kokosu
65g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva (6g)
5 lžic studené vody
2 lžíce oleje

Ingredience na krém:
2 kelímky smetany ke šlehání (33%)
200g kvalitní hořké čokolády nalámané na kostičky
kokos podle chuti

Postup:
Nejprve si připravíme krém. Rozehřejeme si čokoládu v mikrovlnce. V jiné misce vyšleháme dotuha všechnu smetanu, do které zchladlou čokoládu přidáme. Do krému přidáme podle chuti kokos. (Já přidávám přibližně 2 plné lžíce, ale záleží na Vás). Dáme chladit do lednice do té doby, než je krém opravdu pěkně tuhý. (Musí jít ale mazat).

Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si velký plech, který vyložíme pečícím papírem a zlehounka potřeme slunečnicovým olejem (aby šla upečená roláda pěkně z papíru sundat). Vezmeme si větší mísu, ve které dotuha vyšleháme bílky s cukrem a vodou. V druhé menší míse si do světlé pěny vyšleháme žloutky s olejem. Ty pak pomalu přidáme do mísy s bílky. Poté pomalu přimícháme mouku, kokos a kypřící prášek a směs stěrkou vymícháme tak, aby byla pěkně hladká a bez hrudek.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech a vložíme do trouby. Tím, že je těsta málo, bude upečené relativně brzy, musí se často kontrolovat! (pečení trvá cca 10 minut, někdy i méně, záleží na troubě). Upečené těsto poznáme tak, že je zlatavě zbarvené a zapíchnuté párátko vyjmeme úplně čisté.
Když je těsto hotové, vyjmeme ho z trouby a ještě teplé opatrně překlopíme buď na vál nebo na jiný plech. Ještě opatrněji sundáme pečící papír a těsto necháme chladnout minimálně do pokojové teploty. Po vychladnutí ho potřeme větší částí krému a zarolujeme. Množství musíte odhadnout, pokud ale bude krému moc (hlavně v krajích), vyleze Vám krém ven a roláda bude sice dobrá, ale ne úplně pěkná na pohled. Zbytkem krému potřeme vrch zarolované rolády a posypeme kokosem.

Kokosová roláda s čokoládovým krémem 4.00/5 (80.00%) 5 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>