Kokosový koláč

Koláč s náplní z kokosového mléka s borůvkami

Tento koláč je tak trošku „hokus pokus“. Netušila jsem, co z tohoto mého výmyslu vzejde, ale kupodivu je výsledná chuť opravdu výborná! Korpus připomíná velmi známé koka sušenky a doplňuje ho lehoučký krém z kokosového mléka. Původně jsem chtěla použít místo borůvek maliny, ale jsem vlastně nakonec ráda, že jsem maliny v mrazáku nenašla a použila již zmíněné borůvky.

Ingredience na těsto:
240g hladké mouky
30g strouhaného kokosu
100g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce holandského kakaa
200g změklého másla nakrájeného na menší kousky
špetka soli


Ingredience na náplň:

2 vaničky polotučného tvarohu
1 vanilkový pudinkový prášek
cca 3 lžíce moučkového cukru (možná trošku víc, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké)
1 plechovka kokosového mléka (400ml)

Na dokončení:
2-3 hrsti drobného ovoce (volila bych maliny nebo borůvky)
strouhaný kokos (přibližně 1 menší hrst)

Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si koláčovou formu (min. 26cm), kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem.

Ve větší míse si smícháme všechny ingredience na korpus. Buď rukama nebo za pomoci robota ze všech surovin vypracujeme celistvé lesklé těsto, které hned přeneseme do koláčové formy. Těsto malým válečkem nebo prsty rozprostřeme jak po dně, tak i po stranách formy. Celé dno rovnoměrně propícháme vidličkou a takto připravený korpus dáme předpéct na cca 10 minut do rozehřáté trouby.

Náplň si připravíme tak, že si vezmeme malý rendlík, do kterého nalijeme 2/3 plechovky kokosového mléka a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. V malé mističce si rozmícháme ve zbytku kokosového mléka vanilkový pudinkový prášek (tak, aby tam nebyly hrudky). Mléko s cukrem v rendlíku zahříváme a těsně před bodem varu do něj vlijeme tekutinu z mističky (kokosové mléko + pudink). Za stálého míchání vaříme do té doby, než je „pudink“ hodně hustý (trvá to jen chvilku). Sundáme rendlík z plotny a „pudink“ necháme téměř vychladnout – za častého míchání. Pokud by se vám v něm udělaly hrudečky, vyšlehejte je šlehačem. Když je „pudink“ vlažný, přidáme do něj zbytek moučkového cukru (cca 1-2 lžíce) a obě vaničky s tvarohem a metličkou nebo šlehačem vyšleháme v hladký krém.

Takto připravený krém ochutnáme, případně dosladíme. Vlijeme ho na předpečený korpus. Na krém rovnoměrně rozložíme drobné ovoce a vršek posypeme strouhaným kokosem. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut. Náplň na koláči po upečení nebude úplně tuhá, ztuhne až po vychladnutí. Upečený koláč nechte alespoň 2 hodinky v lednici, aby se dala náplň krájet.

Korpus je malinko tužší a jakoby křupavý, proto doporučuji cca 1 hodinu před podáváním vyndat z lednice, aby vám šel krájet lépe.

Koláč s náplní z kokosového mléka s borůvkami 5.00/5 (100.00%) 4 hlasů

2 komentáře: „Koláč s náplní z kokosového mléka s borůvkami“

Napsat komentář: Anet Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>