medovy_zavin1

Medový závin s povidly a ořechy

Tyto Vánoce jsem chtěla vyzkoušet nové recepty a tento je jedním z nich. Upravila jsem si dva recepty v jeden, aby tam bylo jen to, co máme rádi a zároveň aby byl závin jednoduchý a rychlý na přípravu, což se myslím podařilo. Tento závin je občas nazýván jako „sakrajda“ = „sakra, to je ale dobré“.

Ingredience na těsto:
300g hladké mouky
170g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 vejce
6g kypřícího prášku do perníku
3 lžíce mléka
1 lžíce rumu
2 zarovnané lžičky perníkového koření
citronová kůra

Pokud se Vám těsto i přes veškeré snahy nedaří spojit, přidejte trošku mléka, případně trošku změklého másla.

Na náplň:
350g švestkových povidel
65g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (= 1 velká hrst)

Na potření:
1 rozšlehané vejce

Postup:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si jeden velký plech, který vyložíme pečícím papírem. Ve větší míse smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme z něj trošku lepivé, celistvé těsto (poz.: ručně to trvá celkem dlouho, než se všechny suroviny spojí, ale jde to, já dělám ručně všechno). Hned po zpracování si těsto zvážíme a rozdělíme na 3 stejné díly. Vezmeme si vál, který lehce posypeme hladkou moukou, aby se nám při rozvalování těsto nelepilo. Z každé části těsta si vyválíme takový přibližný obdélník s tloušťkou přibližně 2-3mm – těsto nesmí být moc tenké, jinak se vám bude trhat).

Každý jeden vyválený obdélník potřeme částí povidel (nechte si od každého okraje alespoň 1,5cm volno, aby se vám dobře těsto rolovalo) a posypeme nahrubo nasekanými vlašskými oříšky. Od delších okrajů obdélník zarolujeme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Mně se všechny 3 rolády vejdou na 1 plech, ale dejte pozor, těsto trošku naběhne díky kypřícímu prášku, tak aby se vám rolády neslily v jednu. Vložíme do trouby a pečeme do zezlátnutí. Trvá to přibližně 20-30 minut, ale tento údaj je opravdu orientační.

Po vyndání z trouby necháme rolády úplně vychladnout, zabalíme je do alobalu a necháme je minimálně 1 den odpočívat. Po odpočinutí a změknutí je rozkrájíme na libovolně široké plátky.

Pozn.: Toto „cukroví“ budu péct určitě mezi prvními druhy, aby se stihlo pořádně rozležet.

Medový závin s povidly a ořechy 4.00/5 (80.00%) 6 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>