mrkvovy_dort

Mrkvový dort – Gâteau aux carottes

Pokud chcete potěšit někoho, kdo mlsá rád, ale zdravěji, pak pro Vás mám tip na dort, který nejen krásně vypadá, ale je i zdravější, vláčný a moc dobrý. Na tomto dortu není absolutně nic těžkého, takže ho zvládne opravdu každý. Navíc krásně voní kořením, je plný skvělého krému z tvarohu a dá se udělat na sto způsobů. (Takové já mám nejraději).

Ingredience na těsto:
600g nastrouhané mrkve (půl najemno, půl nahrubo)
150g třtinového cukru
350g pšeničné celozrnné mouky (nebo špaldové)
200g oleje (slunečnicového nebo řepkového)
130g vlažného mléka
1 banán
2 vejce
2 bílky
75g nasekaných vlašských oříšků
1 a půl zarovnané lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření (používám bio od sonnentoru)
1 lžička skořice
špetka soli

pozn. koření si přizpůsobte podle sebe. Pokud nemáte perníkové koření, dejte do těsta 2 lžičky skořice.

Na krém:
250g tvarohu
80g smetany ke šlehání (30%)
80g moučkového cukru (podle Vaší chuti)
dřeň z jednoho vanilkového lusku

Postup:
Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si dortovou formu na jejíž dno připevníme pečící papír a stěny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vezmeme si větší mísu, ve které vyšleháme obě vejce, oba bílky, všechen cukr i olej. Banán si rozmačkáme vidličkou a přidáme ho do mísy ke směsi. Vsypeme mouku, sodu, sůl a koření a opět vyšleháme (nejlépe šlehačem, abychom v těstě neměli hrudky). Podle potřeby přidáme vlažné mléko, mně to vyšlo asi na 130g, ale záleží na tom, jakou jste použili mouku – těsto by nemělo být ani moc husté, ale ani řídké). Do těsta stěrkou postupně vmícháme mrkev a ořechy a takto hotové ho nalijeme do připravené formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 45 minut, možná déle.
Mezitím si připravíme krém. V menší míse vyšleháme tvaroh spolu se smetanou, dochutíme cukrem tak, aby nám chuť vyhovovala a přidáme dřeň z jednoho vanilkového lusku.
pozn. cukr opět můžete nahradit např. rýžovým sirupem, medem apod.
Upečený dort poznáme tak, že do středu zapíchnutá špejle vyjde úplně čistá. Po upečení necháme dort dokonale vychladnout.
Po tom, co dort úplně vychladne, ho vyndáme z formy, podélně rozkrojíme  a potřeme částí krému. Přiložíme vrchní část korpusu, kterou též potřeme krémem a ozdobíme oříšky.

Mrkvový dort – Gâteau aux carottes 4.83/5 (96.67%) 6 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>