pernik_se_svestkami

Perník se švestkami

Celá naše rodina má hrozně ráda švestky, takže dokud je ještě jejich sezona, snažím se toho využít a vyzkoušet co nejvíc receptů. Tenhle recept jsem našla v knize Koláče od Apetitu, ale musela jsem si ho hodně upravit, snížit množství cukru, zvýšit množství použitého oleje apod. Těsto perníku trošku připomíná chuť vánočních perníčků, v kombinaci s krémem a švestkami není vůbec suchý a chutná opravdu skvěle.
Doufám, že Vám bude tahle poupravená verze perníku se švestkami a tvarohem chutnat.

Ingredience na těsto:
450g prosáté polohrubé mouky
1-2 lžíce holandského kakaa
1 sáček kypřícího prášku do perníku
půl lžičky skořice
20 ml zchladlé silné kávy
165g třtinového cukru
70g rozpuštěného a zchladlého másla
8 lžic slunečnicového oleje
2 vejce
1 lžička perníkového koření (používám bio značky sonnentor)
vlažné mléko podle potřeby

Na tvarohovou náplň:
1 vanička tvarohu
1/2 smetany ke šlehání (30%)
2 lžíce brandy (já použila amaretto)
moučkový cukr podle chuti

Švestky:
500g omytých, vypeckovaných a rozpůlených švestek
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce rybízové marmelády
3 lžíce vody

Postup:
Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si dortovou formu, kterou buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Všechny ingredience na těsto smícháme tak, aby v něm nebyly hrudky, nejlépe šlehačem. Pokud se Vám stane, tak jako mně, že je těsto moc husté nebo dokonce sypké, přidejte podle potřeby vlažné mléko a znovu ho promíchejte. Těsto rozprostřete do připravené formy, vložte do trouby a pečte přibližně 35 minut. Že je těsto upečené poznáte podle toho, že vytáhnete špejli zapíchnutou do středu perníku úplně čistou. Po upečení perník vyjměte z trouby a nechte dokonale vychladnout.
V době chladnutí perníku si připravte krém a švestky. Na krém rovnou vyšlehejte tvaroh se smetanou  a cukrem a poté přidejte brandy (amaretto). Dejte do lednice.
Švestky připravíte tak, že si je dáte do rendlíku společně s moučkovým cukrem, vodou i rybízovou marmeládou a zahříváte na malém plameni do té doby, než jsou švestky měkkoučké (ale ne rozvařené, musí držet tvar).
Vychladlý perník vyndejte z formy, podélně ho rozkrojte a spodní část korpusu lehce vydlabejte. Na tento vydlabaný spodní korpus poklaďte vychladlé švestky a lehce pokapejte vzniklou šťávou. Na švestky naneste všechen krém a na ten přiklopte vrchní korpus. Takto připravený perník dejte chladit do lednice a před podáváním ozdobte moučkovým cukrem.
Pozn. Vydlabání korpusu dělám proto, aby šel perník pěkně krájet a nebortil se. V původním receptu se do středu dává jen krém a švestky až na vršek dortu. Finální podoba perníku je tedy zcela na Vaší fantazii.

 

 

 

 

 

 

Perník se švestkami 5.00/5 (100.00%) 4 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>