potahovany_dort2

Potahovaný dort

Tentokrát jsem se překonala. Strašně dlouho jsem ho chtěla vyzkoušet a konečně přišla ta pravá příležitost – jedny narozeniny, dvě výročí a můj první potahovaný dort. Docela dlouho mi trvalo než jsem si nastudovala informace tak, abych si myslela, že to zvládnu. Výsledek stál za to a vlastně to ani nebylo tak složité.

Ingredience na korpus, který jde 2x rozkrojit:
150g hladké mouky
150g polohrubé mouky
130g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
100ml vody
100ml oleje
1 prášek do pečiva
špetka soli
kakao (pokud chcete kakaový nebo mramorový korpus)


Ingredience na čokoládový krém:

1/2 litru mléka
100g cukru krupice
1 čokoládový pudinkový prášek
1 vejce
200g hořké čokolády (používám 52%)
holandské kakao
500g změklého másla
mléko podle potřeby

Ingredience na zdobení dortu:
marcipán na výrobu kytiček
cukrářské barvivo (použila jsem gelovou růžovou)
potahová hmota (v mém případě smartflex velvet cca 650g)
cukrářské jedlé kuličky


Poznámka: Korpus, krém a zdobení jsem si připravovala 24 hodin předem a bylo to akorát. V den předání jsem korpusy promazala, potáhla a dozdobila.

Postup:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si formu o průměru cca 23cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Vezmeme si jednu střední a jednu větší mísu. V té střední si vyšleháme bílky dotuha. V té větší si vyšleháme žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Do této žloutkové směsi za stálého míchání přidáme olej a vodu. Postupně zašleháme obě mouky, prášek do pečiva, sůl a případně kakao. (Pokud chcete mít korpus mramorový, tak si potom, co máte těsto kompletně hotové, oddělíte jednu polovinu a do té kakao přidáte. Pokud chcete korpus kakaový, přidáte kakao do celého těsta). Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto musí být krásně nadýchané, lesklé a bez hrudek. Pokud je moc husté, přidáme podle potřeby trošku vlažného mléka. Takto připravené těsto vlijeme do připravené formy, a tu vložíme do trouby. Těsto hlídáme, upečenost zkoušíme párátkem nebo špejlí. Po upečení necháme korpus dokonale vychladnout a po vychladnutí ho podélně dvakrát rozkrojíme (tzn. na 3 stejné díly).

Připravíme si máslový krém. Tento krém jsem si vybrala hlavně proto, že miluji čokoládu a také proto, že jde použít pod potahovou hmotu. Pokud byste chtěli mít v dortu krém šlehačkový, z mascarpone a tomuto podobné, museli byste si udělat „mantinel“ z máslového krému, aby Vám potahová hmota z dortu nesjela.

Připravíme si střední hrnec, do kterého nalijeme studené mléko, přidáme cukr, pudinkový prášek, celé vejce a svaříme. Vaříme do zhoustnutí. Sundáme z horké plotny a stále mícháme. Za stálého míchání přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, která se pěkně rozpustí. Do čokoládového krému jsem ještě podle naší chuti přidala holandské kakao – nemusí být. Vzala jsem si na pomoc šlehač a šlehala krém do doby, než měl pokojovou teplotu. Přidáme ještě na kousky nakrájené změklé máslo a vyšleháme úplně do hladka. Takto hotový krém necháme odpočívat v lednici minimálně půl dne. Chutě se propojí a krém půjde krásně mazat na korpusy.

Z marcipánu si připravíme zdobení (v mém případě kytičky). Marcipán jsem obarvila růžovou gelovou barvou. Na světlejší odstín růžové jsem použila malinko barviva, na tmavě růžové trošku více barviva. Do středu největších kytiček jsem vložila jedlé perličky.

Když máme krém ztuhlý a korpusy vychladlé, dáme se do jejich promazávání. Pokud chcete korpusy vláčnější, před vrstvou krému je ještě potřete marmeládou, někdo je potírá mašlovačkou s džusem apod. Krémové vrstvy v dortu by měly být stejně vysoké. Zvenku dortu stačí jen tzv. krycí vrstva krému, aby na ní držela potahová hmota. Pokud chcete, aby dort krásně vypadal na pohled, je potřeba krém vrstvit rovnoměrně a celý dort jakoby vyhladit. Potahovou hmotou všechny nerovnosti neskryjete. Po navrstvení krému dejte dort opět zatuhnout do lednice. Stačí cca 1-2 hodiny.

Připravíme si potahovou hmotu. Pokud s ní pracujete poprvé, nelekejte se, že je tak tvrdá a pracuje se s ní těžko. Stačí jí nakrájet na menší kousky a propracovat v ruce a na válu. Upozorňuji, že pokud pracujete s bílou hmotou, musíte mít všechno, co k práci s hmotou používáte, naprosto čisté!! Válečkem si vyválíme potahovou hmotu na tloušťku přibližně 2mm. Pokud se Vám lepí, podsypejte si ji troškou moučkového cukru. Vyndáme dort z lednice a na něj přendáme připravenou potahovou hmotu. Vyhladíme ji pomocí prstů a finálně i cukrářskou žehličkou. Přebytečnou hmotu odřízneme. Marcipánové ozdoby potřeme troškou vody a na dort přiděláme. Budou hezky držet, nemusíte se toho bát. Dejte si pozor, ať si dort neušpiníte. Pokud by se vám to povedlo i přes všechnu snahu, pokuste se ušpiněná místa překrýt marcipánovými ozdobami. Hotový dort dejte opět tuhnout do lednice.

Potahovaný dort 5.00/5 (100.00%) 7 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>