Recept na domácí housky

Recept na domácí housky

Pokud máte rádi čerstvé pečivo a zrovna se Vám nechce běžet do pekárny, zkuste si ho upéct sami doma. Recept je jednoduchý, těsto je klasicky kynuté, takže na čas sice náročnější, ale i přesto si troufám říct, že chutí budete nadšení. Já tyto domácí housky dělám vždy rovnou z dvojité dávky. Upozorňuji, že nejlepší jsou v den upečení, pokud Vám zbydou na další dny, dají se rozpéct a rozpečené jsou taky výborné.

Ingredience na těsto: (1 dávka) cca 10-12 housek
500g prosáté hladké mouky
280-300ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli (já solím více, takže cca půl lžičky až lžičku do těsta přidávám)
1 celé vejce
1 žloutek
2 lžíce rozpuštěného másla

Na potření:
1 celé rozšlehané vejce

Na dozdobení:
hrubozrnná sůl, nemletý mák, sezamová semínka, kmín

Postup:
Nejprve si všechny potřebné suroviny připravíme, odvažíme. Připravíme si kvásek. Do hrnečku si odlijeme přibližně 50ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a špetičku soli. Takto připravený kvásek přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo – přibližně na 10 minut – vzejít.

Než nám kvásek vzejde, připravíme si velkou mísu, do které prosyjeme mouku, přidáme sůl, vejce, žloutek, zbylé mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a nakonec hotový kvásek. Ze všech těchto surovin musíme vypracovat hladké, téměř nelepivé těsto. Kdo má robota, ulehčí si trošku práci a nechá pracovat robota, ručně to bude samozřejmě trvat trošku déle. Pokud máme těsto moc lepivé nebo řídké, přidáme trošičku hladké mouky a zaděláme těsto znovu. Hotové těsto poprášíme trošičkou hladké mouky a dáme na 30 minut odpočívat a kynout na teplé místo.

Než nám těsto vykyne, připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a rozšleháme si vejce, kterým budeme housky potírat.

Jakmile je těsto vykynuté, přendáme si ho na pomoučněný vál. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. K tvoření housek budeme potřebovat přibližně 10-12 stejnoměrných dílů, které ještě budeme dělit na další 3 díly. Z těchto 3 dílů si vždy vyválíme prameny, které nakonec spleteme jako copánek dohromady.

Takto spletené houstičky si přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je ze všech stran rozšlehaným vajíčkem a posypeme tím, co máme rádi. S hrubozrnnou solí opatrně!!! Housky necháme na plechu ještě pár minut kynout a poté je vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme přibližně 20-30 minut do zezlátnutí.

housky1

housky

Recept na domácí housky 4.50/5 (90.00%) 8 hlasů

2 komentáře: „Recept na domácí housky“

  1. Pavli, vyzerajú nádherne. Určite ich vyskúšam. Som tu dnes prvýkrát, tak idem popozerať receptíky. Oživiť receptár príde vždy vhod. Andrea

  2. Zkoušela jsem péct podle receptu a jsem spokojená, nejlepší jsou houstičky hned po vychladnutí, ale i druhý den jsou ještě docela měkké. Doporučuji vyzkoušet:-).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>