Klasika, která asi nikoho nepřekvapí – to je tento koláč. Těsto je křehké, křupavé, koláč je jednoduchý na přípravu a dá se udělat na spoustu způsobů. Kdo nemá rád rozinky, vymění je třeba za drobné ovoce.
Ingredience na těsto:
235g hladké mouky
135 – 140g změklého másla nakrájeného na menší kostky
1 celé vejce
20g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru (20g)
1/2 balíčku kypřícího prášku (6g)
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
Na tvarohovou náplň:
3 vaničkové tvarohy
1 celé vejce
20g vanilkového cukru
80g krupicového cukru
1 lžíce pudinkového prášku (vanilkového)
1 a půl hrsti rozinek
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si koláčovou nebo dortovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Všechny ingredience na těsto smícháme buď ručně nebo za pomocí robota (já dělám všechno ručně) do celistvé hmoty. Těsto namačkáme pomocí prstů do formy tak, aby byly pokryté i její okraje. Propícháme vidličkou a odložíme stranou. Všechny suroviny na tvarohovou náplň vymícháme do hladka. Díky pudinkovému prášku náplň trošku zhoustne. Takto připravenou náplň nalijeme na těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Dáme péct do trouby přibližně na 30 minut. Koláč je hotový až když je těsto zlatavé a náplň se „neklepe“.