Na čokoládové lanýže jsem se chystala opravdu dlouho. Vždycky jsem měla nějakou výmluvu, proč zrovna zkusím radši něco jiného. Asi jsem z nich měla strach – jak jsem zjistila, tak úplně bezdůvodně. Někdo tyto lanýže dělá na štědrovečerní stůl, jako jeden z druhů vánočního cukroví. Jsou ale vhodné i pro příležitosti jako jsou oslavy nebo svátek dnešní – Valentýn (pro potěšení našich poloviček) ♥♥♥ Recept je jednoduchý, ne úplně rychlý, protože čokoláda tuhne přes noc. Připravte se taky na to, že si při přípravě lanýžů zašpiníte ruce
Domácí čokoládové lanýže – recept
Ingredience na čokoládovou hmotu(cca 30 kousků):
70g másla
75g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
50g krupicového cukru
200g kvalitní hořké čokolády nalámané na kostičky (já použila 52% a výsledek je fantastický)
dřeň z vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkové esence
Na obalení:
holandské kakao, rozdrcené oříšky, kokos (vyberte si co máte nejradši)
Upozornění – na přípravu čokoládových lanýžů použijte vždy takovou čokoládu, na které si pochutnáte i když ji jíte samotnou, nepoužívejte za každou cenu čokoládu s třeba 80% obsahem kakaa, protože lanýže jsou poté opravdu hodně hořké!
Postup:
S přípravou vždy začínám den předtím, než lanýže potřebuji, protože připravená čokoládová směs (ganache) musí tuhnout přes noc.
Vezmeme si malý kastrůlek, do kterého si odvážíme smetanu, přidáme všechno máslo, cukr i dřeň z lusku nebo vanilkovou esenci. Zahříváme na středním plameni do té doby než se cukr a máslo úplně rozpustí. Pak hned odstavíme, přidáme všechnu na kostičky nalámanou čokoládu a mícháme do té doby, než je čokoláda úplně rozpuštěná a směs krásně hladká. Takto připravenou směs necháme vychladnout a dáme ji na noc do lednice.
Ztuhlou čokoládovou směs vyndáme z lednice. Připravíme si do hluboké misky nebo do hlubokého talíře směs na obalování lanýžů (ať už holandské kakao, oříšky nebo kokos).
Ze ztuhlé čokoládové hmoty odebíráme lžičkou část, kterou rukama obalenýma v kakau (nebo jiné směsi k obalování) zakulatíme, doobalíme, dotvarujeme a odložíme na připravený tác. Připravte se na to, že se čokoláda při manipulaci rozpouští, takže práce musí být rychlá. Můžete si pomoct tím, že si budete častěji mýt ruce (nejlépe ve studené vodě) nebo použijete cukrářské rukavice.
Každý si určitě přijde na trik, díky kterému mu to půjde snadněji.
Hotové lanýže uchovávejte v chladu. Moc dlouho ale určitě nevydrží!♥