Jsem ostuda – recept zase po roce, ale s těmi třemi malými dětmi toho času není tolik, kolik bych potřebovala …
Tohle cukroví mám odmala moc ráda, tak jsem se rozhodla, že si koupím strojek a vyzkouším ho. Přináším recept na vynikající, křehké banánky, které se máčí v čokoládě a plní nejčastěji malinovou marmeládou a jejichž příprava je rychlá a snadná. Úspěch je s nimi zaručen!♥
Ingredience na těsto (1 dávka):
375g hladké mouky (může být i špaldová)
275g másla nakrájeného na malé kousky
100g moučkového cukru
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
1 žloutek
Na dokončení:
malinová marmeláda na potření
rozpuštěná čokoláda (200g čokolády + 100g másla)
Postup:
Mouku, máslo,cukr, pudinkový prášek i žloutek smícháme ve větší míse a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a dáme odpočívat na minimálně 24 hodin do lednice.
Po odpočinutí si těsto vyndáme a rozehřejeme si troubu na 170 stupňů. Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem. Vezmeme si strojek, kde si nastavíme tvar, který chceme, aby naše cukroví mělo. Těsto natlačíme do strojku (mělo by být dost studené a tuhé, to se nám osvědčilo nejvíc) a vytlačujeme ven, kde si odkrajujeme stejně dlouhé díly (třeba obdélníkovým vykrajovátkem), které pokládáme na plech. Když máme plech plný, vložíme ho do trouby a tvary pečeme do lehkého zezlátnutí. Po upečení je vyndáme z trouby a necháme dokonale vychladnout.
Připravíme si malinovou marmeládu, kterou vždy natřeme na jeden „banánek“ a druhý na něj „připlácneme“. Když máme všechny „banánky“ spojené marmeládou, připravíme si čokoládu na namáčení konce/konců – jak kdo chce. Čokoládu si nalámeme na malé kostičky a rozehřejeme ji spolu s máslem ve vodní lázni. Smočené banánky do čokolády si odkládáme na mřížku nebo na plech vyložený pečícím papírem – čokoláda pěkně zatuhne. Hotové cukroví přendáme do krabice vyložené pečícím papírem nebo alobalem a skladujeme v chladu.