Dezert, který miluje snad každý, koho znám. Kakaový korpus, vysoká vrstva tvarohového krému a navrchu čokoláda, co víc si přát? Recept je opět velmi jednoduchý, sepsaný dopodrobna, takže ho zvládne opravdu každý. Jediné malé mínus je velká spotřeba vajec, ale určitě to za to stojí.
Ingredience na těsto (střední plech):
6 vajec (oddělené žloutky a bílky)
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
5 lžic holandského kakaa
1 a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
10 vrchovatých lžic polohrubé mouky
15-20 lžic mléka
Ingredience na krém:
750g polotučného vaničkového tvarohu
125g změklého másla
150g moučkového cukru
Ingredience na čokoládovou polevu:
200g čokolády na vaření (používám 52%)
cca 20g másla
rum podle chuti
cca 70g bílého jogurtu nebo zakysané smetany (nemusí být)
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 175 stupňů a připravíme si střední plech, který vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Připravíme si vejce. Oddělíme si žloutky do větší mísy a bílky do menší mísy. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který na chvilku odložíme. Ke žloutkům do větší mísy přidáme všechny ostatní ingredience na těsto (cukr, kypřící prášek, olej, kakao, mouku a mléko). Mléka přidáme pro začátek jen 15 lžic – záleží jak kdo dá plné lžíce mouky. Kdyby bylo těsto příliš hutné, přidáme zbytek mléka (5 lžic). Do takto připraveného těsta postupně a pomalu vmícháme sníh z bílků.
Těsto přelijeme na plech a uhladíme stěrkou, aby bylo po plechu rozprostřeno rovnoměrně. Pečeme do té doby, než nám z těsta vyjde úplně čisté párátko nebo špejle. Trvá to jen pár minutek.
Hotový korpus necháme dokonale vychladnout. Mezitím si připravíme tvarohový krém. Změklé máslo si vyšleháme s moučkovým cukrem a do této směsi poté přidáme i všechen tvaroh. Ochutnáme, jestli nám vyhovuje sladkost krému, případně přidáme cukr.
Když máme vychladlý korpus, potřeme ho rovnoměrnou vrstvou tvarohového krému.
Připravíme si čokoládovou plevu. Já si dám do malého rendlíku kousek másla, nalámanou čokoládu, trošku rumu a zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a všechny tyto ingredience na malém plameni zahřívám tak dlouho, než je poleva hladká, bez hrudek a lesklá. Hotovou čokoládovou polevu ihned rovnoměrně rozetřeme na krém.
Moučník dáme na pár hodin do lednice vychladit. Čokoládová vrstva by měla pěkně zatuhnout. Před krájením doporučuji nůž nahřát v horké vodě a utřít do utěrky. Poleva se nebude lámat.