Můj neoblíbenější dezert z dětství. Úžasně vláčné řezy z bebe sušenek s vanilkovým pudinkem a kakaovou polevou. Tyhle řezy sice nejsou z těch úplně fotogenických, ale chuťově si je určitě zamilujete. V původním receptu je spousta cukru, tenhle recept je již upravený na trošku únosnější množství. Příprava je malinko časově náročnější, ale jednoduchá.
Ingredience na piškot: (velký plech)
160g polohrubé mouky
100g krupicového cukru
4 celá vejce
1/2 pytlíku prášku do pečiva
Ingredince na krém:
1 litr polotučného mléka
3 vanilkové pudinkové prášky
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru (pokud máte rádi sladké, klidně si po ochutnání ještě lžíci přidejte).
150g změklého másla
1 lžička vanilkového aroma
+ 2 balení BEBE sušenek
Na kakaovou polevu:
4 lžíce rumu
4 lžíce kakaa
3 – 4 lžíce teplé vody
200g moučkového cukru (v původním receptu je 250g)
100g másla
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 160 stupňů a připravíme si velký plech, který vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na těsto si nejprve vyšleháme všechna vejce s cukrem do světlé pěny. Trvá to chvilinku, cca 2 minutky. Do vaječné pěny postupně zašleháme mouku i s práškem do pečiva. V těstě nesmí být hrudky, mělo by být pěkně nadýchané. Vložíme do trouby a pečeme pár minutek. Upečený korpus poznáme tak, že do středu těsta zapíchnuté párátko vyndáme čisté. Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme dokonale vychladnout.
Než nám korpus vychladne, připravíme si krém. Podle návodu na pudinkovém prášku si připravíme vanilkový pudink. Jen místo určeného množství mléka použijete 1 litr a cukru do celého pudinku 2 lžíce. Hotový pudink bude hodně hustý – tak to má být. Přidáme do něj vanilkové aroma a necháme ho dokonale vychladnout. Do dokonale vychladlého pudinku přidáme na malé kousky nakrájené změklé máslo a vyšleháme do hladka. Takto připravený krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus. Na krém po celé ploše plechu rozložíme bebe sušenky. Pokud máte jen jeden druh sušenek, klaďte je těsně k sobě. Pokud máte jedny sušenky světlé a jedny tmavé, pokládejte je vedle sebe cik-cak.
Polevu uděláme tak, že si všechny suroviny (rum, kakao, vodu, cukr a máslo) dáme do menšího hrnce a zahříváme do té doby, než je poleva krásně hladká, bez máslových hrudek a lesklá.
Hotovou polevu ihned rozetřete na připravené řezy (vespod korpus, na korpusu krém, na krému sušenky a na sušenky úplně nahoru přijde kakaová poleva).
Takto hotové řezy dáme do lednice alespoň na půl dne vychladit a můžeme podávat. Pokud by vám při krájení praskala poleva, namočte nůž do horké vody, utřete ho a krájejte s ním.