Všichni, kdo mají malé děti, je určitě znají Piškotoví brumíci s náplní. Moje dcera je miluje, proto jsem se rozhodla, že si koupím formu na medvídky (koupila jsem ji na kasa.cz za 119,-, nebo si to porovnejte na Heurece) a vyrobím jí brumíky domácí. Nechutnají tedy úplně jako ti koupení, ale zase v nich není žádná chemie. A na jejich výrobu Vám stačí jen pár minutek. Těsto je podobné tomu na olejovou bábovku, takže v něm není prakticky nic, co byste neměli běžně doma.
Domácí brumíci – recept
Ingredience na těsto na cca 12 malých medvídků:
100g polohrubé mouky
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
30ml slunečnicového oleje
50ml vlažného mléka
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
50-60g krupicového cukru (nám stačí 50g, ale někdo by mohl chtít brumíky chuťově sladší)
1 vrchovatá lžička holandského kakaa
Na náplň:
pár lžiček lískooříškového krému (nebo lze použít i pár kostiček čokolády)
pár lžiček marmelády (nejlépe domácí)
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 175 stupňů a připravíme si medvídkovou formu tak, že každého jednoho medvídka pořádně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vezmeme si jednu menší mísu, ve které si dotuha vyšleháme bílky. V druhé trošku větší míse si smícháme žloutky, cukr, olej, mléko, mouku i kypřící prášek do pečiva. Tuto směs vyšleháme tak, aby byla hladká a bez hrudek – měla by být hustší. Do směsi opatrně vmícháme vyšlehané bílky.
Z takto připraveného těsta si malou část odebereme a přidáme do ní kakao (cca 2 vrchovaté lžíce).
Začneme plnit formičky. Pokud chceme mít tmavá ouška a tlapičky, dáme malinko tmavého těsta na tato místa, jinak do každé formičky dáme přibližně 1 ne úplně plnou lžíci světlého těsta. Doprostřed dáme menší lžičku náplně – ať už marmelády nebo čokolády a na vrch dáme malou lžičku světlého nebo tmavého těsta – tímto těstem se pokuste jen překrýt náplň.
Formičky nesmí být plné, díky kypřícímu prášku hodně nabydou!
Plný plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 15-20 minut, do zezlátnutí. (Může to být méně a může to být více, záleží na troubě a na množství těsta ve formičce). Pro kontrolu zkusíme do kraje medvídka zapíchnout párátko – pokud ho vyjmeme a je úplně čisté a suché – jsou medvídci hotoví.