Tato tvarohová buchta na plech s povidly je další z mých oblíbených receptů ♥ Je neskutečně rychlá na přípravu a chuťově výborná! Recept jsem kdysi získala od kamarádky – od té doby prošel pár změnami – hlavně tedy v množství cukru. Pokud máte radši tmavý korpus, přidejte do těsta 2 lžíce holandského kakaa, záleží na Vás. Povidly nešetřete!
Ingredience na těsto (na menší plech):
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1 hrnek vlažného mléka
1/2 hrnku slunečnicového oleje
2 celá vejce
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
(2 lžíce holandského kakaa, pokud chcete těsto tmavé)
Na tvarohovou náplň:
2 vaničky polotučného tvarohu
1/2 hrnku krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 celá vejce
1 vanilkový pudinkový prášek
+ 1/2 kelímku švestkových povidel
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 165 stupňů a připravíme si plech, který buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem.
Ve větší míse si smícháme všechny ingredience na těsto a vyšleháme je pomocí šlehače do hladkého těsta, nesmí v něm být hrudky. Pokud by náhodou bylo těsto moc husté – (že by nešlo přelít na plech) – přidejte trošku vlažného mléka. Takto připravené těsto na chviličku odložíme.
V jiné menší míse si smícháme všechny ingredience na tvarohovou náplň a opět je vyšleháme na hladký krém. Ochutnáme ho a případně dosladíme. (V původním receptu do tvarohové náplně přijde 1 celý hrnek cukru).
Na plech vlijeme polovinu připraveného těsta, které rovnoměrně rozprostřeme tak, aby pokrylo celou plochu plechu. Na to vlijeme celou tvarohovou náplň, na kterou ještě po lžičkách klademe povidla. Povidel dejte tolik, aby Vám to vyhovovalo, mně většinou bohatě stačí cca 200g povidel. Nakonec na plech vlijeme zbytek těsta, které rozprostřeme buď po celém plechu nebo třeba „cik cak“.
Takto připravenou „buchtu“ vložíme do trouby. Pečeme do té doby, než je buchta zlatavá a párátko vyndané ze středu vyjmeme úplně suché a čisté. Vyjmeme ji z trouby a necháme ji vychladnout – i když už teplá je luxusní.
Podáváme ji lehce posypanou moučkovým cukrem.