Tentokrát pro Vás mám ideální tip na zpracování přezrálých banánů. Jedná se o vynikající záležitost, sladký, voňavý a krásně vláčný banánový chlebíček. Banány, které do něj použijete už mohou být nahnědlé (řekla bych skoro čím přezrálejší banány, tím lepší banánový chlebíček). Úplně nejlepší je ještě vlažný ..
Ingredience na těsto:
4 přezrálé banány
100g rozpuštěného másla
1/2 hrnku třtinového cukru
2 lžíce rýžového sirupu (pokud ho nemáte, přidejte navíc třeba lžíci cukru, banány udělají chlebíček dost sladký)
1 celé vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 zarovnaná lžička jedlé sody
špetka soli
špetka badyánu
1/2 lžičky skořice
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
50g mletých mandlí
vlažné mléko podle potřeby
Postup:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem. Ve větší ohnivzdorné misce si rozpustíme máslo, ke kterému poté přidáme vidličkou rozmačkané banány. K této směsi postupně přidáme třtinový cukr, rýžový sirup, vejce a vanilkový extrakt a promícháme. Po promíchání hmoty přidáme sodu, špetku soli, špetku badyánu a skořici a opět promícháme. Nakonec vmícháme hladkou mouku, mleté mandle a vlažné mléko tak, aby těsto nebylo ani husté ani moc řídké. Pokud se Vám nedaří těsto bez moučných hrudek, vezměte si na pomoc šlehač.
Takto připravené těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte přibližně hodinu. Upečený chlebíček poznáte tak, že špejli zapíchnutou doprostřed, vyjmete úplně čistou. Cca po 45 minutách pečení choďte chlebíček kontrolovat časteji, pokud ho přepečete, bude suchý.