Asi největší česká klasika, která nikoho neurazí. Tento recept na mramorovou bábovku je rychlý, jednoduchý a vhodný na přípravu i pro nečekané hosty. Je vlastně i prvním sladkým receptem, který jsem kdysi před lety vyzkoušela a můžu říct, že nás nikdy nezklamal.
Ingredience na těsto:
250g polohrubé mouky
180g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček kypřícího prášku
100ml vody
150ml oleje
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
2-3 lžíce holandského kakaa
1/2 lžičky vanilkového aroma (nemusí být)
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V jedné menší míse si vyšleháme z bílků tuhý sníh. V druhé větší míse si vyšleháme všech cukr (krupicový i vanilkový) se žloutky do pěny.
Do žloutkové pěny postupně vmícháme olej s vodou a po malých částech prosátou mouku. Přidáme kypřící prášek a vanilkové aroma a těsto vyšleháme tak, aby v něm nebyly moučné hrudky. Přidáme sníh z bílků a opatrně ho do těsta vmícháme. Těsto musí zůstat krásně nadýchané.
Přibližně 3/4 těsta vlijeme do bábovkové formy a na chvilku odložíme. Vrátíme se ke zbytku těsta, do kterého přidáme holandské kakao. Tmavé těsto vlijeme na světlé těsto do bábovkové formy.
Těsto dáme péct do rozehřáté trouby na přibližně 45 minut. Hotová bábovka je zlatavá a vyndané párátko ze středu bábovky je úplně čisté a suché. Při pečení dejte pozor, ať bábovku v troubě nemáte zbytečně déle, mohla by být sušší.