Že jsme rodina absolutně milující čokoládu, to jste si už určitě všimli. Teď jsem konečně měla zase příležitost něco maximálně čokoládového vyzkoušet a vznikla z toho tahle vynikající čokoládová pěna – vycházela jsem z receptu z albert magazínu. Je sice malinko hutnější, ale když si ji uděláte do menších skleniček pro více lidí, budou všichni ohromeni a spokojeni – to Vám můžu zaručit.
Ingredience na pěnu (cca 5-8 osob):
200g kvalitní hořké čokolády (kdo nemusí úplně hořké použije 50%, kdo miluje kvalitní čokoládu, použije 70%)
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
300ml smetany ke šlehání
cca 60-70g moučkového cukru
Na dozdobení:
smetana ke šlehání
drobné ovoce
hoblinky čokolády
Postup:
Čokoládu nalámanou na kostičky si – pokud hodně spěcháme – dáme rozehřát do mikrovlnné trouby, pokud máme více času, necháme ji klasicky rozehřát ve vodní lázni. Čokoláda musí být rozpuštěná úplně dohladka.
Všechny bílky si v menší míse vyšleháme dotuha. Ke sněhu z bílků přidáme cukr a metličkou ho opatrně do sněhu vmícháme.
K mírně zchladlé rozpuštěné čokoládě přidáme 60ml smetany, všechny žloutky a opatrně promícháme. (Pokud se vám stane, že se směs „srazí“, nezoufejte, až přidáte sníh z bílků, hmota se spraví, jen musíte pořádně míchat).
Po částech vmícháme sníh z bílků a metličkou ručně pořádně promícháme tak, aby nám vznikla krásně lesklá, jednolitá hnědá pěna.
Zbylou smetanu (240ml) si ušleháme dotuha a po částech ji přimícháme k čokoládové pěně. Takto připravenou pěnu ochutnáme – případně si ji dosladíme. (Nemělo by to být potřeba).
Rozdělíme do připravených sklenic nebo pohárků a dáme vychladit do lednice na minimálně 3-4 hodiny (nebo lépe celou noc). Vyšlehanou smetanou, ovocem i hoblinkami čokolády zdobíme nejlépe až těsně před podáváním.