Dneska jsem nutně potřebovala sdělat téměř procházející tvarohy a tak z toho vznikl tenhle koláč. Na dokončení jsem použila dva druhy jablek, jeden sladký a jeden kyselý a výsledný efekt je myslím chuťově velmi zajímavý. Tento tvarohový koláč je jednoduchý, takže ho s přehledem zvládnete a jeho chuť si určitě zamilujete.
Ingredience na těsto:
200g hladké mouky
50g drcených mandlí
85g moučkového cukru
150g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
Na náplň:
750g tvarohu (500g určitě stačí, my máme rádi velkou vrstvu)
1 celé vejce
85g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
Na dokončení:
2 větší jablka
půl balíčku skořicového cukru (nebo si udělejte cca 10g vlastního)
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si koláčovou nebo dortovou formu, kterou buď vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Všechny suroviny na těsto si smícháme ve větší míse a rukama nebo pomocí robota vypracujeme celistvé, hladké a nelepivé těsto, které rovnou přeneseme do připravené formy. Rozprostřeme ho prsty nebo malým válečkem (i na stěny formy).
V jiné míse si smícháme všechny ingredience na náplň a vyšleháme je pěkně do hladka. Takto připravenou náplň rovnoměrně natřeme na připravené (neupečené) těsto. Jablka si omyjeme, oloupeme a vykrájíme jádřince. Takto připravená jablka nakrájíme na (pokud možno) stejné plátky. Zakryjeme jimi celou tvarohovou náplň. Před vložením do trouby ještě povrch koláče posypeme skořicovým cukrem. Pečeme do té doby, než je koláč pěkně zlatavý a tvarohová náplň se téměř „neklepe“. Před krájením nechte koláč pořádně vychladnout a ztuhnout v lednici, jinak má tendenci se rozpadat.