kynute_buchty

Kynuté buchty s povidly

Tak i já konečně končím s „pečícím odpočíváním“ po vánocích a začínám zase zkoušet nové recepty, fotit a přidávat na blog. Tentokrát vyhrály tyto kynuté buchty s povidlovou náplní jako pohoštění pro milou návštěvu. Chystala jsem je den předem a můžu říct, že i po dvou dnech – pokud zbydou, jsou výborné, vláčné.

Ingredience na těsto:
500g hladké mouky + mouka navíc, pokud je těsto řídké
230-250ml mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
100g krupicového cukru
20g vanilkového cukru
1 celé vejce
1 žloutek
1 lžíce citronové šťávy
kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
100g rozpuštěného másla
špetka soli

Ingredience na povidlovou náplň:
cca 300g švestkových povidel
rum podle chuti
1/2 lžičky skořice
troška citronové šťávy
cukr podle chuti (já nedávám vůbec)


Na potření buchet před pečením:

cca 1 lžíce rozpuštěného másla
rum

Postup:
Nejprve si připravíme všechno, co budeme potřebovat. Já osobně si všechny sypké ingredince i odvažuji do menších mističek, aby byla příprava těsta pak rychlejší.

Vytvoříme si kvásek.Do hrnečku si rozdrobíme droždí, přilijeme 3-4 lžíce vlažného mléka(musíte v něm bez problémů udržet malíček), 1 lžičku krupicového cukru a trošku mouky, promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 10 minutek stát na nějakém teplém místě.

Mezitím, než nám vzejde kvásek si připravíme velkou mísu, do které dáme zbytek mouky, zbytek cukru, celé vejce i žloutek, citronovou kůru, šťávu z citronu, vanilkový cukr a špetku soli. Do této směsi přidáme kvásek, zbytek vlažného mléka a vychladlé rozpuštěné máslo. Důležité:máslo a mléko nesmí být horké, vysoká teplota by zabránila kynutí těsta.

Nyní budeme zadělávat těsto. Buď budeme potřebovat silné ruce nebo využijeme sílu kuchyňského robota, jako jsem to tentokrát udělala já.Všechny suroviny musíme spojit v jedno celistvé, téměř nelepivé, poddajné těsto. Hmotou musíme míchat do té doby, než se přestane lepit na vařečku. Pokud je těsto řídké, lepivé – což se stává celkem často, přisypáváme opatrně mouku. V případě, že by bylo těsto moc tuhé, přilijeme po lžíci opatrně mléko. Já jsem tentokrát musela přidat dost mouky, aby bylo těsto přesně takové, jaké jsem potřebovala. Jednotlivé poměry si musíte upravit sami, záleží totiž na tom, jak moc bude mouka, kterou použijete, savá. Hotové těsto poznáme tak, že se téměř nelepí na ruce, je krásně hladké, propracované. Takto připravené těsto poprašíme troškou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout zhruba 45 – 60 minut na teplém místě.(Třeba v peřinách).

Než nám těsto vykyne, připravíme si povidlovou náplň. Do malého hrnce si dáme všechna povidla, rum podle chuti, skořici, citronou šťávu, případně i cukr a zahříváme na mírném plameni do doby, než se všechny tytu suroviny krásně propojí. Ochutnáme, případně přidáme rum nebo cukr tak, aby nám chuť povidel vyhovovala a necháme vychladnout.

Jakmile se těsto zdvojnásobí, přesuneme si ho na vál, který je lehce posypaný hladkou moukou. Rozehřejeme si troubu na 165 stupňů a připravíme si plech nebo pekáč, který hodně vymažeme máslem. Vezmeme si váleček a rozválíme těsto na přibližně 0,5 – 1cm vysokou placku. Těsto rozkrájíme na čtverce o hraně přibližně 5cm a naplníme povidly opatrně tak, aby nám náplň po zabalení nevytékala.Vytvarujeme buchty – okraje musí být opravdu pečlivě spojené.

Jednotlivé buchty při skládání na plech potíráme směsí rozpuštěného másla s rumem(dávám vždy tolik rumu, aby bylo z másla hezky cítit). Buchty se nám díky tomu neslepí, budou déle vláčné a ještě se díky rumu hezky provoní. V pekáči necháme buchty ještě přibližně 15 minut kynout a pak je dáme péct do trouby. Pečeme je do doby, než jsou na povrchu krásně zlatavé. Po upečení buchty necháme vychladnout, pocukrujeme je moučkovým cukrem a podáváme.

kynute_buchty1

Kynuté buchty s povidly 4.67/5 (93.33%) 6 hlasů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>