Pokud jste milovníci máku, jako velká část mojí rodiny, určitě Vás tímto receptem potěším. Dělám ho už několik let a nikdy nezklamal. S těstem se navíc nádherně pracuje, příprava těsta je rychlá a zvládne ji opravdu každý.
Ingredience na těsto (1 dávka):
250g hladké mouky
100g mletého máku
200g změklého másla
70g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
Na dokončení:
směs moučkového a vanilkového cukru
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme celistvé, nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočívat minimálně na hodinu do lednice.
Po odpočinutí si těsto vyndáme na kuchyňskou linku, rozehřejeme si troubu na 170 – 175 stupňů a připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem.
Já osobně si z těsta odvažuji cca 9-10 gramové kousky, ze kterých následně ručně tvaruji rohlíčky. Ty pak pokládám kousek od sebe na připravený plech. (Rohlíčky lehce nabydou, tak pozor, ať se Vám neslijí).
Když máme plech plný rohlíčků, vložíme ho do trouby a pečeme cca 10-15 minut.
Hotové rohlíčky se poznají tak, že lehce zezlátnou. Ještě teplé (ale ne horké) je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Po úplném zchladnutí rohlíčky přendáme do krabice, kterou dáme někam, kde je chlad (balkon, sklep).