Tak po těchto ořechových dortících se u nás každoročně jen zapráší. Jsou plněné lískooříškovým nebo čokoládovým krémem a dozdobené hořkou čokoládou. Jsou měkkoučké a rozpadají se na jazyku. Myslím, že určitě neuděláte chybu, když se rozhodnete je vyzkoušet.
Ingredience na těsto:
200g hladké mouky
100g drcených vlašských ořechů
125g změklého másla
100g moučkového cukru
1 žloutek
1/2 lžičky citronové kůry
Na krém:
1 balení lískooříškového krému, nutelly nebo jiného krému podobného typu
Na dozdobení:
200g hořké čokolády
trošku rumu
máslo podle potřeby
oříšky nebo cukrářské zdobení na posypání
Postup:
Z hladké mouky, cukru, citronové kůry, žloutku, másla a vlašských ořechů si uhněteme měkké těsto, zabalíme ho do potravinářské folie a necháme ho minimálně 24 hodin odpočívat v lednici. Po jeho odpočinutí si těsto vyndáme na kuchyňskou linku a necháme ho chvilku povolit (těsně po vyndání je tvrdé jako kámen, tak se nelekněte).
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozválíme na placku, která je vysoká asi 3mm. Vykrajujeme z ní malá kolečka, která pokládáme na plech těsně vedle sebe. Musím Vás upozornit, že pokud těsto moc zteplá, je práce s ním hodně těžká, začne se drolit. Musíte pracovat opravdu rychle, případně dát těsto na chvíli do lednice a pokračovat zase později. Po zaplnění plechu ho vložíme do trouby a pečeme do zrůžovění. Po upečení necháme kolečka dokonale vychladnout.
Nejlépe druhý den si připravíme krém (používám kvalitnější koupený), kterým vždy jedno kolečko potřeme, připlácneme druhé kolečko a vršek ozdobíme rozpuštěnou hořkou čokoládou s máslem a rumem a cukrářským zdobením (oříškem – záleží na fantazii).