Tyto Vánoce jsem chtěla vyzkoušet nové recepty a tento je jedním z nich. Upravila jsem si dva recepty v jeden, aby tam bylo jen to, co máme rádi a zároveň aby byl závin jednoduchý a rychlý na přípravu, což se myslím podařilo. Tento závin je občas nazýván jako „sakrajda“ = „sakra, to je ale dobré“.
Ingredience na těsto:
300g hladké mouky
170g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 vejce
6g kypřícího prášku do perníku
3 lžíce mléka
1 lžíce rumu
2 zarovnané lžičky perníkového koření
citronová kůra
Pokud se Vám těsto i přes veškeré snahy nedaří spojit, přidejte trošku mléka, případně trošku změklého másla.
Na náplň:
350g švestkových povidel
65g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (= 1 velká hrst)
Na potření:
1 rozšlehané vejce
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si jeden velký plech, který vyložíme pečícím papírem. Ve větší míse smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme z něj trošku lepivé, celistvé těsto (poz.: ručně to trvá celkem dlouho, než se všechny suroviny spojí, ale jde to, já dělám ručně všechno). Hned po zpracování si těsto zvážíme a rozdělíme na 3 stejné díly. Vezmeme si vál, který lehce posypeme hladkou moukou, aby se nám při rozvalování těsto nelepilo. Z každé části těsta si vyválíme takový přibližný obdélník s tloušťkou přibližně 2-3mm – těsto nesmí být moc tenké, jinak se vám bude trhat).
Doporučuji ještě vyzkoušet nepečené rumové kuličky z piškotů! Za půl hodinky jsou hotové a zavděčíte se každému.
Každý jeden vyválený obdélník potřeme částí povidel (nechte si od každého okraje alespoň 1,5cm volno, aby se vám dobře těsto rolovalo) a posypeme nahrubo nasekanými vlašskými oříšky. Od delších okrajů obdélník zarolujeme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Mně se všechny 3 rolády vejdou na 1 plech, ale dejte pozor, těsto trošku naběhne díky kypřícímu prášku, tak aby se vám rolády neslily v jednu. Vložíme do trouby a pečeme do zezlátnutí. Trvá to přibližně 20-30 minut, ale tento údaj je opravdu orientační.
Po vyndání z trouby necháme rolády úplně vychladnout, zabalíme je do alobalu a necháme je minimálně 1 den odpočívat. Po odpočinutí a změknutí je rozkrájíme na libovolně široké plátky.
Pozn.: Toto „cukroví“ budu péct určitě mezi prvními druhy, aby se stihlo pořádně rozležet.