Já se přiznám, že jsem dřív máku moc neholdovala. Za to přítel – ten všechny sladké makové moučníky miluje a já se je díky němu naučila jíst také. Tento recept na makovec, chcete-li makový dort, jsem našla v knize Sladké pečení od Hany Sedláčkové a zaujal mě už když jsem ho vyzkoušela poprvé. Recept je rychlý, jednoduchý a zvládne ho každý. Chuť makovce je doplněna pikantní (nejlépe) rybízovou marmeládou a polevou z citronu, takže není vůbec suchý, dusivý.
Recept na makovec s citronovou polevou je přizpůsobený na dortovou formu o průměru 22 – 25cm. Pokud byste chtěli dělat makovec na plech, zdvojnásobte dávku všech surovin.
Ingredience na těsto:
150g hrubé mouky (ano, opravdu hrubé)
150g mletého máku
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
100ml slunečnicového oleje
100ml horké vody
150g moučkového cukru (v původním receptu je 200g)
1 lžička pomerančové kůry
+ pikantní nejlépe domácí marmeláda
Na citronovou polevu:
2 lžíce horké vody
2 lžíce citronové šťávy
100g moučkového cukru (prosátého)
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V jedné menší míse si vyšleháme bílky na tuhý sníh.
V druhé větší míse si vyšleháme žloutky s olejem a horkou vodou a přidáme cukr a pomerančovou kůru. Do této směsi postupně přidáme za občasného míchání prosátou mouku, mák a kypřící prášek do pečiva. V těstě nesmí být hrudky.
Opatrně přimícháme sníh z bílků.
Takto připravené těsto přelijeme do dortové formy a vložíme do trouby. Pečeme do doby, než je povrch makovce lehce zlatavý. Těsto hlídáme, protože kdybychom ho pekli moc dlouho, byl by makovec suchý. (Kontrola správného upečení: zapíchnuté párátko do středu makovce vyjmeme úplně čisté a suché).
Upečený makovec vyjmeme z trouby a necháme ho dokonale vychladnout. Po vychladnutí ho rozdělíme podélně na dva nejlépe stejně široké korpusy. Spodní díl hustě potřeme marmeládou a přiklopíme vrchním dílem.
Vrchní díl polijeme citronovou polevou, kterou vytvoříme tak, že metličkou dohladka vymícháme prosátý moučkový cukr s vodou a citronovou šťávou.
Hotový makovec necháme minimálně 3 hodiny uležet. (Citronová poleva by měla být před podáváním zaschlá).
Včera jsem tenhle makovec ochutnal a je skvělý. Spojení maku, marmelády a „nahodilých“ kousků pomerančové kůry je parádní. Doporučuji všem
Jsem naprosto unešená z těchto stránek, nejsem rozhodně kuchařka a pekařka začátečnice, ale při prohlížení těchto stránek jsem měla chutě snad na všechno. O víkend udělám hned desert do skleničky. Normálně jsem si představila jak to všechno krásně voní a chutná, z textů i obrázků vyzařuje to nadšení , se kterým jsou recepty připravovány. Díky za inspiraci, na tento blog se budu vracet ráda.