Na tenhle moučník máme všichni ingredience doma (většinou) a je tak rychlý, že ho stihnete připravit i před návštěvou, která se ohlásí na poslední chvíli .. Je vláčný a mně osobně se líbí, že se dá pokaždé udělat chuťově jinak ..
Ingredience na těsto:
500g hladké mouky
190g cukru krupice
550g mléka (opravdu jsem mléko vážila)
120g oleje
1 celé vejce
3 lžíce jakékoliv (nejlépe domácí) marmelády
3 lžíce rumu
1 celý prášek do pečiva
1 celý prášek do perníku
1 malá zarovnaná lžička skořice
3 lžíce kakaa
Na polevu:
200g čokolády nalámané na kostičky (používám 52%)
1 celá zakysaná smetana
rum (podle chuti, nemusí být)
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si velký plech, který buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečícím papírem.
Ve větší míse si smícháme všechny ingredience na těsto. Šlehačem těsto vymícháme do hladka (musí být úplně bez hrudek) a rovnoměrně ho rozprostřeme na plech a vložíme do trouby.
Hotový perník poznáme tak, že je na povrchu zlatavý a párátko, které zapíchneme do středu perníku, vyjmeme úplně čisté. Perník se nesmí přepéct, pokud se tak stane, bude suchý (kontrolujte ho radši častěji). Po upečení ho vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu. Do malého hrnce si dáme na kostičky nalámanou čokoládu a celou zakysanou smetanu (případně i rum) a zahříváme a mícháme je do té doby, než je směs pěkně tmavá, hladká a lesklá. Polevu rovnoměrně roztíráme na vychladlý perník. Kdo má rád kokos může ještě povrch posypat kokosem.