Dnešní recept na zeleninové chilli je vhodný i pro vegeteriány a vegany. I takto připravený pokrm může být v chutích skvěle sehraný, o čemž se můžete sami přesvědčit. Podává se s rýží, tortillami nebo třeba s pečivem. Původní recept je od Jamieho Olivera.
Ingredience:
500ml passaty
1 plechovka krájených rajčat
1 konzerva cizrny (400g)
1 plechovka červených fazolí (400g)
2 papriky
4 stroužky česneku
1 cibule
1 lžička koriandru
25g hladkolisté petrželky
1 a půl lžičky uzené papriky
1/2 lžičky římského kmínu
kousek chilli papričky (podle chuti)
trošku oleje
sůl, pepř
zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Do mixéru dáme na větší kostky nakrájenou cibuli, koriandr, petrželku a česnek a pořádně rozmixujeme. Na pánev si dáme trošku oleje, přidáme rozmixovanou směs a pár minut prohříváme. Přidáme římský kmín a uzenou papriku a promícháme. Hned vzápětí přidáme scezenou cizrnu, scezené fazole, nadrobno nakrájené papriky, zalijeme passatou, krájenými rajčaty, promícháme a zakryjeme pokličkou. Vaříme přibližně 10 minut. Poté odebereme pokličku a vaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí, pepřem, přidáme chilli, tak, jak máme rádi a necháme provářet na opravdu mírném plameni ještě minimálně 20 minut, než směs trošku zhoustne. Zdobíme zakysanou smetanou a podáváme například s rýží.