cookies1

Cookies s čokoládou

Nemůžu s jistotou tvrdit, že jsou to ty nejlepší cookies, jaké jsem kdy jedla. Ale výborné a jednoduché na přípravu opravdu jsou. Místo čokolády do nich můžete přidat prakticky jakékoliv ořechy a kakao v těstě vynechat. Obdob je opět mnoho.

Ingredience na těsto:
125g změklého másla
1/2 šálku krupicového cukru (může být méně, množství si upravte podle sebe)
1 a 1/4 šálku hladké mouky
1 větší celé vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky jedlé sody
150g nasekané čokolády (lepší je určitě 50% a více)
1-2 lžíce holandského kakaa
špetka soli

Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si 2 velké plechy, které si vyložíme pečícím papírem. Ve vyšší míse si vyšleháme změklé máslo s cukrem, celým vejcem a vanilkovým extraktem. V jiné míse si smícháme všechny ostatní sypké suroviny (mouku, sodu, kakao, sůl). Do této suché směsi přidáme směs máslovou a zpracujeme ji v krásně hladké, nelepivé těsto. Jde to samo, já to dělám rukou. Když je těsto připravené, vpracujeme do něj ještě na malé kousky nasekanou čokoládu (případně ořechy apod.).

Z těsta tvoříme placičky o požadovaném průměru a asi 5mm vysoké (ještě se v troubě trošku roztečou). Tyto placičky dáváme kousek od sebe, aby se nám sušenky v troubě nespekly v jednu hmotu. Když máme plech plný placiček, vložíme ho do trouby a pečeme do té doby, než je vrch sušenek pěkně upečený a vnitřek ještě měkkoučký. Musí se častěji kontrolovat, protože pokud je přepečete, budou sice dobré, ale tvrdší.

Po upečení je nechte vychladnout (u nás se polovina snědla ještě teplá) a podávejte třeba ke kávě či čaji.

Cookies s čokoládou 4.75/5 (95.00%) 8 hlasů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>