Tenhle koláč chutná přesně tak, jak si představuji konec léta .. Sladké hrušky v kombinaci s tvarohem a drobenkou .. Myslím, že byste ho měli vyzkoušet, protože za to rozhodně stojí.
Ingredience na těsto:
225g hl. mouky
125g másla
1 žloutek
4 lžíce mléka
40g moučkového cukru
kypřící prášek
kůra z 1 citronu
Na náplň:
2x tvaroh (používám většinou oba tučné)
1 vejce
80g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr
+ 3-4 hodně zralé, měkké hrušky
Na drobenku:
2 lžičky skořice
60g másla
70g krupicového cukru
90g hrubé mouky
Připravíme si koláčovou nebo dortovou formu – vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Ze všech surovin na těsto vypracujete ručně nebo pomocí robota hladké těsto, které rozprostřeme rovnoměrně na dno formy a propícháme vidličkou. Zapneme troubu na cca 175 stupňů. Ze surovin na náplň opět ručně nebo pomocí šlehače vytvoříme hladkou náplň bez hrudek, kterou rozetřeme na těsto.
Na tvarohovou náplň rozprostřeme hrušky (pokrájené na kousky cca 2cm x 2cm) a na husto posypeme drobenkou. Pečeme dokud není drobenka krásně zlatavá, trvá to přibližně 45 minut.