Máte doma přebytek švestek? A máte rádi kombinaci švestek s mákem? Pak mám právě pro Vás skvělý tip na výborný kynutý koláč, který nezabere moc času a s kterým zároveň na 100% sklidíte úspěch u rodiny i přátel.
Ingredience na těsto:
300g polohrubé mouky
75g krupicového cukru
110 ml vlažného mléka
Polovina kostky droždí (21g)
80g rozehřátého másla
3 žloutky
špetka muškátového oříšku
špetička soli
citronová kůra(z celého chemicky neošetřeného citronu)
Na náplň:
500g tvarohu (já smíchala tvaroh s mascarpone)
150g cukru + 1 vanilkový cukr (nebo ještě lépe dřeň z vanilkového lusku)
200g mletého máku
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 celé vejce
+ cca 1kg vypeckovaných, rozpůlených švestek
Na drobenku:
200g polohrubé mouky
80g másla
80g krupicového cukru
Postup:
Z trošky vlažného mléka, trošky cukru, trošky polohrubé mouky a kvasnic si uděláme kvásek, který dáme na teplé místo na přibližně 10 minutek vzejít. Mezitím si smícháme ostatní suroviny na těsto, ke kterým kvásek nakonec přilijeme. Těsto vypracujeme do hladka, nemělo by lepit. Po zpracování ho dáme opět na nějaké teplé místo (klidně do peřin) na 30 minut kynout. Smícháme si všechny suroviny na náplň a vyšleháme ji ať už ručně nebo šlehačem do hladka. Těsto si vyválíme na plech vyložený pečícím papírem ( mně to vyšlo na největší plech)a celé ho potřeme náplní z tvarohu a máku. Na ní hustě poklademe vypeckované a rozpůlené švestky a posypeme drobenkou. Pekla jsem při 165 stupních cca 40 minut, ale to si každý musí hlídat podle trouby …