Vyzkoušela jsem spoustu receptů na svatební cukroví a jen k tomuhle jednomu se stále vracím.. Koláčky jsou i po pár dnech krásně vláčné, měkké a strašně dobré. Z jedné dávky jich je přibližně 100-120, záleží na tom, jak je děláte veliké.
Ingredience na těsto:
500g polohrubé mouky
250g nastrouhaného 100%tuku (osobně používám značku omega – na polevy) pozn. z másla jsem je zkoušela taktéž, ale koláčky jsou ve finále tvrdší
42g droždí (kostka)
4 žloutky
50-75g moučkového cukru
špetka soli
200ml 30% smetany
Na povidlovou náplň:
400g povidel
50g moučkového cukru
1 zarovnaná lžička skořice
špetka badyánu
rum podle chuti
Na makovou náplň:
200g mletého máku
200ml mléka
50g moučkového cukru
citronová kůra
2 lžíce marmelády (dávám tu, kterou mám zrovna rozdělanou)
Na potření:
60g másla
rum podle chuti
+ moučkový a vanilkový cukr na obalování
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů. Ze všech surovin na těsto včetně nastrouhaného tuku vypracujeme hladkou, nelepivou hmotu. Po zadělání těsto nenecháváme nikde kynout a rovnou ho rozvalujeme na tenoučkou vrstvu. Krájíme buď nožem nebo rádýlkem na čtverečky přibližně 2 x 2 cm, ale to záleží na Vás – čím větší čtverečky, tím větší svatební koláčky. Pokud se Vám těsto lepí, podsypávejte si ho hladkou moukou. Čtverečky plníme nádivkou z máku nebo povidel (nebo jinou) nejlépe za pomocí zdobícího sáčku, pokud je maková náplň příliš hutná, použijte lžičku. Koláčky svážeme – já přikládám k sobě vždycky protilehlé cípy a zmáčknu uprostřed, aby koláčky udržely náplň. Poté je všechny skládáme na plech, který je opravdu hodně vymazaný máslem, a to těsně k sobě. Těsto, které zrovna nezpracováváte mějte v lednici. Když máte plech plný koláčků, dáte ho do trouby a připravíte si máslo, které rozpustíte v mikrovlnce nebo na plotně, a do kterého po zchladnutí přilijete rum – podle chuti. Já osobně přidávám rumu dost, koláčky pak pěkně voní. Upečené koláčky ještě horké potíráme touto směsí a ihned obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou druhý a třetí den. S dalšími dny nemám zkušenost, protože se vždycky do té doby snědí
Chci se zeptat , kvásek se nedělá ? Rovnou se vypracuje těsto?Děkuji
Dobry den, přesně tak – kvasek se nedělá, jen se všechny ingredience smichaji.
Super,tak dnes jdu na ně,jsem zvědavá ,slíbila jsem kamarádce ,že ji upeču na svatbu,tak snad se podaří