Tak nám zítra dorazí minimálně dvě návštěvy a jelikož nemám moc času, rozhodla jsem se, že tentokrát upeču tento velmi rychlý, celkem nenáročný na suroviny a zároveň neskutečně dobrý mřížkový linecký koláč. Marmeláda je samozřejmě nejlepší domácí, ale tou z obchodu asi nic nezkazíte.
Ingredience na těsto:
270g hladké mouky
115g moučkového cukru
190g másla pokojové teploty
3 žloutky
1/2 lžičky skořice
lžička šťávy z citronu
špetka soli
Na náplň:
domácí marmeláda (nejlépe rybízová, ale dá se použít jakákoliv)
+ rozšlehané vejce na potření těsta
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. V hlubší míse smícháme mouku, moučkový cukr, žloutky, skořici, citronovou šťávu i sůl a přidáme na malé kostičky nakrájené máslo. Těsto vypracujeme do hladké nelepivé směsi buď ručně (já dělám ručně všechno) nebo pomocí robota. Hned po zpracování ho zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice minimálně na hodinku odpočívat.
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si koláčovou formu (26cm). Já mám keramickou, takže ji nijak nevymazávám, nevysypávám, ani nevykládám pečícím papírem a těsto se nepřilepí.
2/3 těsta si přendáme do formy a prsty namačkáme na celou plochu včetně krajů. Potřeme marmeládou tak, aby vznikla malá vrstvička, ale záleží na chuti – platí pravidlo, že čím dáte víc marmelády, tím bude koláč sladší. Zbylou 1/3 těsta vyválíme na tenký plát a rádýlkem vykrájíme proužky, které skládáme na marmeládu do mřížky.
Těsto, které „vykukuje“ potřeme rozšlehaným vajíčkem. Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme do zezlátnutí.
Tak jsem ho udělala přesně podle tvého receptu a musím říct, že je výborný !! máš ode mě 5 hvězdiček.. u nás všichni mlaskali děkuji