perníčky, které jsou hned měkké

Vánoční perníčky (hned měkké)

Miluju je už odmala .. Mamka je často dělala dlouho do noci, aby jsme ráno byly se sestrami překvapené, že už jsou hotové. Čím jsme byly starší, tím jsme častěji s pečením pomáhaly. Teď jsem štafetu převzala já a peču pro celou rodinu.
Tyhle vánoční perníčky nemusíte dělat předem, jsou totiž měkké hned po upečení.

Ingredience na těsto (na jednu dávku):
500g hladké mouky
1 zarovnaná lžička sody
190g moučkového cukru
3 lžičky holandského kakaa
pozn. kakao v těstě nemusí být vůbec, já ho dávám proto, aby lépe vynikla bílková poleva
1 a půl lžičky skořice
2-3 lžičky perníkového koření (používám bio sonnentor)
120g medu
2 vejce
125g másla (v původním receptu je hera, já heru nikdy nepoužívám)
citronová kůra
+ rozšlehané vejce na potření perníčků po upečení

Ingredience na polevu:
1 bílek
cca 200g prosátého moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy

Postup na perníčky, které jsou hned měkké:

Všechny ingredience na těsto smícháme ve větší míse a vypracujeme hladké, lesklé jednolité těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme minimálně půl dne odpočívat v lednici. (S těstem se poté lépe pracuje a chutě se krásně propojí).
Odpočaté těsto vyndáme z lednice na vál a část těsta odkrojíme. To těsto, s kterým nebudeme pracovat, vrátíme zpět do lednice.
Rozehřejeme si troubu na 175 stupňů a připravíme si velký plech, který vyložíme pečícím papírem.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále na placku vysokou asi 3mm a z ní vykrajujeme libovolné tvary. Ty pokládáme na plech vždy kousek od sebe, protože těsto díky sodě docela hodně nabyde. Kouzlo měkkých perníčků tkví v tom, že těsto nepřepečete, takže jakmile začnou perníčky v troubě růžovět, vyndáte je z trouby a ještě horké je potřete rozšlehaným vejcem (budou nádherně lesklé). Celé pečení trvá přibližně 4 – 8 minut, spíš ale méně, záleží hlavně na tom, jak moc nebo málo máte rozválené těsto a taky samozřejmě na troubě. Pokud se budou péct dlouho, budou tvrdé a změknou až časem, až do sebe natáhnou vlhkost. Hotové perníčky nechám vychladnout a po vychladnutí je přendám buď do dózy nebo do krabice vyložené alobalem nebo pečícím papírem. Všechno cukroví skladuji na balkoně. Díky tomuto receptu budete mít perníčky, které jsou hned měkké. Pokud by se Vám přeci jen podařilo perníčky přepéct tak, že by byly tvrdé, přidejte k nim do krabice rozkrojené jablíčko. Perníčky natáhnou tu vlhkost z něj a brzy změknou.

 

 

Vánoční perníčky (hned měkké) 4.46/5 (89.23%) 13 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>