Klasické nejlepší linecké cukroví by na vánoční tabuli nikdy nemělo chybět. Je křehounké, rozplývá se na jazyku a promazané domácí marmeládou – je prostě slastí pro chuťové buňky.
Ingredience na těsto (1 dávka):
420g hladké mouky
280g změklého másla nakrájeného na kostičky
140g moučkového cukru
1-2 balíčky vanilkového cukru
4 žloutky
kůra z chemicky neošetřeného citronu
špetka soli
Na náplň:
marmeláda (nejlepší je domácí rybízová)
Postup na nejlepší linecké cukroví:
Všechny ingredience na těsto smícháme ve větší míse a vypracujeme z nich hladké, nelepivé, celistvé těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a dáme do lednice na minimálně půl dne odpočívat. (Lépe na 24hodin).
Odpočaté těsto vyndáme z lednice na vál a část odkrojíme. To těsto, s kterým momentálně nebudeme pracovat, vrátíme do lednice.
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si velký plech, který vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na tloušťku přibližně 2-3mm a vykrajujeme z něj libovolné tvary. Vždy potřebujeme půlku tvarů celých a v polovině tvarů uprostřed otvor, aby byla vidět marmeláda.
Vykrájené tvary pokládáme na plech kousek od sebe. Těsto mírně nabyde. Plný plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 8-12 minut. Vždy záleží na troubě a tloušťce těsta.
Po upečení necháme tvary dokonale vychladnout a spojíme je marmeládou. Někdo je ještě posypává moučkovým cukrem, záleží na Vás, jak moc sladké linecké cukroví chcete mít.