Recept na trubičky, které se dají péct i 3 týdny před Štědrým dnem, aby se rozležely. Dají se plnit krémy různých chutí – čokoládovým, karamelovým.. Osobně je plním nejdříve týden před vánoci, aby se krém nezkazil. Pokud byste použili krém se smetanou, určitě je neplňte dříve než dva dny před vánoci.
Ingredience na těsto (1 dávka):
350g hladké mouky
120g moučkového cukru
170g změklého másla
70g drcených vlašských ořechů
1 vejce
1 žloutek
1 lžíce holandského kakaa
špetka soli
Na namáčení:
200g čokolády (používám 52%) + 100g másla
Na krém:
1 uvařené, zkaramelizované salko
1 změklé máslo
Všechny suroviny na těsto smícháme a vytvoříme z nich ručně nebo robotem jednu celistvou, hladkou hmotu. Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho odpočívat na alespoň půl dne do lednice.
Po odpočinutí si těsto z lednice vyndáme na kuchyňskou linku, kde ho necháme chvilku povolit. Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů, připravíme si plechy, které vvyložíme pečícím papírem a kovové trubičky, na které budeme těsto namotávat. Na jeden plech se jich vejde přibližně 32.Já trubičky dělám tak, že si uždíbnu kousek těsta nebo si odvážím 14g, udělám z něj kuličku, z kuličky takový váleček a trubičkou přes tento váleček válím, válím, až se mi krásně rovnoměrně na trubičku nabalí. Trubičku začistím a položím na plech. Videonávod přikládám zde :
Když je plech plný, vložíme ho do trouby. Trubičky se pečou určitě něco kolem 10 minut – nikdy neuvádím přesné časy, protože je to pokaždé jinak. Vyndávám je, když jsou na pohmat tvrdší. Po vytažení z trouby je necháme chvilku na plechu a po chvilce je ještě teplé z kovových trubiček sundáme. Po upečení trubiček z celého těsta, je necháme dokonale vychladnout.
Oba konce trubiček namáčíme v čokoládě rozehřáté s máslem ve vodní lázni a necháváme je okapat a zaschnout na mřížce.
Na krém si vyšleháme jedno (dvě hodiny ve vroucí vodě vařené) zkaramelizované salko s jedním celým změklým máslem. Trubičky tímto máslovým krémem plňte co nejpozději před spotřebou, aby se vám krém nezkazil. Plníme pomocí cukrářského zdobícího sáčku.